Facebook mengesahkan bahawa ia melacak panggilan dan surat-menyurat pengguna

Minggu lalu, seorang pengaturcara mendapati bahawa Facebook sedang melacak panggilan pada telefon pintarnya Android, yang hanya menambah bahan bakar berikutan skandal pelanggaran privasi syarikat baru-baru ini. Kini syarikat gergasi rangkaian telah membuat pernyataan rasmi mengenai apa yang sebenarnya berlaku. Ringkasnya: ya, Facebook menjejaki siapa yang anda panggil dan teks (serta seberapa kerap), tetapi anda sendiri yang mengizinkannya. Dan ya, anda boleh menghapus data yang dikumpulkan pada anda dari rangkaian sosial.

androidpit-facebook-messenger-hero-16

Pada hari Ahad, 25 Mac, entri berikut muncul di blog rasmi Facebook:

Menyimpan sejarah panggilan dan mesej adalah sebahagian daripada ciri pilihan di Messenger dan Facebook Lite on Android. Ini membantu anda mencari dan terus berhubungan dengan orang yang penting bagi anda, dan menjadikan penggunaan Facebook semudah mungkin. Dengan berbuat demikian, pengguna bersetuju dengan syarat sebelum menggunakan ciri ini.

Facebook mendakwa bahawa ciri ini digunakan untuk mengimport kenalan ke Messenger dan Messenger Lite, memudahkan pengguna mencari rakan dari kenalan telefon mereka di media sosial. Setelah Cambridge Analytica menerbitkan laporannya tentang apa yang berlaku, pengguna mengetahui bahawa alat itu juga digunakan untuk mengesan siapa yang mereka panggil dan kapan.

Facebook mengesahkan bahawa ia melacak panggilan dan surat-menyurat pengguna

Penjejakan panggilan dan SMS nampaknya hanya meluas kepada pengguna Android. Dengan ini, pengguna iOS juga dapat menyegerakkan kenalan mereka dengan platform pesanan.

Pada masa yang sama, pengguna tidak setuju bahawa mereka dengan sengaja memberikan Facebook persetujuan untuk mengaktifkan fungsi ini. Perhatikan bahawa sekarang, sebelum mengaktifkan fungsi Facebook, ini memperingatkan pengguna: 'kenalan anda akan selalu diselaraskan dengan pelayan kami'.

Ada berita baik juga. Oleh itu, Facebook melaporkan bahawa kandungan panggilan atau mesej teks tidak disimpan di mana sahaja. Juga, data ini dan data lain tidak disampaikan kepada pihak ketiga. Selain itu, pengguna dapat menghapus data yang sudah mereka miliki Facebook.

Untuk melakukan ini, dalam aplikasi Facebook Messenger, anda perlu mengklik ikon “Rumah” dan menyentuh gambar profil anda. Di tab “Orang”, anda dapat mematikan fungsi “Segerakkan kenalan”. Facebook menjanjikan bahawa jika anda mematikan pilihan ini, semua maklumat yang sebelumnya diselaraskan akan dihapuskan sepenuhnya.

Di halaman ini, pengguna dapat melihat daftar pengguna yang telah ditambahkan ke Messenger sebagai hasil penyegerakan. Pada halaman yang sama, anda boleh menghapus semua kenalan tersebut. Untuk mengetahui dengan tepat maklumat apa yang anda simpan di pelayan Facebook, anda boleh memuat turun semua data anda di sini.

Rate article
Laman web mengenai telefon pintar, arahan, petua, penilaian.
Add a comment