Cara mematikan Sejarah Lokasi di Facebook dan meningkatkan masa operasi iPhone

Dalam kemas kini baru-baru ini iOS – klien Facebook, pemutaran audio yang senyap di latar belakang telah diperbaiki, kerana aplikasi sekarang menggunakan tenaga yang sedikit lebih sedikit.

Bateri kosong iOS 9

Tentu saja berita itu bagus, tetapi aplikasinya masih terlalu rakus, dan mungkin terlalu naif untuk bergantung pada jurutera Facebook dan menunggu sehingga mereka melancarkan pelanggan yang dioptimumkan dengan baik.

Sumber terbesar masalah penggunaan kuasa yang terkenal Facebook adalah ciri pemantauan lokasi anda yang berfungsi walaupun anda keluar dari aplikasi. Tutorial ini akan menunjukkan kepada anda bagaimana untuk mengelakkan penggunaan tenaga yang tidak perlu di aplikasi yang haus sumber ini dengan mematikan ciri Sejarah Lokasi.

Sejarah Lokasi adalah pilihan tetapan yang mencatat sejarah lokasi tepat anda dari GPS dan perkhidmatan geolokasi lain iOS. Apabila pilihan ini aktif, Facebook mengesan lokasi anda walaupun anda meninggalkan aplikasi.

Hebat, saya akan mematikan sejarah lokasi, kata anda. Masalahnya, bagaimanapun, adalah bahawa fitur ini diaktifkan secara automatik ketika pilihan Friends Nearby digunakan.

Sekiranya anda tidak mempunyai ciri Friends Nearby, atau jika anda tidak menyukai ini, matikan sejarah lokasi. Kemudian Facebook tidak akan menjejaki lokasi anda sepanjang masa dan menghabiskan baterinya. Fungsi ini dilumpuhkan dalam beberapa langkah.

Cara mematikan Sejarah Lokasi di Facebook

Langkah 1: Jalankan aplikasi Facebook di iPhone anda.

Langkah 2: Klik butang Lagi yang terdapat di bahagian bawah.

Langkah 3: Ketik Rakan Berdekatan.

Penting: Sekiranya anda tidak mempunyai butang Rakan berdekatan, maka ciri ini, serta Sejarah Lokasi, belum tersedia di wilayah anda.

Langkah 4: Ketuk gear.

Langkah 5: Ketik Tetapan Lokasi.

Langkah 6: Klik suis untuk mematikan atau menghidupkan cerita.

Selanjutnya: Setelah mematikan riwayat lokasi, Anda harus mengubah akses aplikasi Facebook ke lokasi Anda di Tetapan dari “Selalu” menjadi “Tidak Pernah” atau “Saat menggunakan”. Ini dilakukan seperti berikut.

Ubah tetapan untuk mengakses lokasi iPhone

Langkah 1: Lancarkan Tetapan.

Langkah 2: Pergi ke Privasi> Perkhidmatan Lokasi> Facebook.

Langkah 3: Klik “Never” atau “Semasa menggunakan program”.

Facebook capaian lokasi iPhone tangkapan skrin 001

“Jika Anda tidak mengkonfigurasi akses ke Sejarah Lokasi dalam pengaturan geolokasi ke Selalu dan menonaktifkan fungsi ini di dalam aplikasi Facebook, maka kami tidak melacak perangkat di latar belakang,” kata Facebook.

“Tidak pernah” atau “Semasa menggunakan program”

Memilih “Jangan sekali-kali” akan menyelesaikan masalah dengan fungsi ini untuk selamanya: ia akan menghentikan pengesanan lokasi anda dalam aplikasi, dan juga semua ciri berdasarkan geolokasi Facebook akan dinonaktifkan. Contohnya, anda tidak boleh menambahkan lokasi anda ke siaran, menggunakan Rakan atau Tempat Berdekatan yang berdekatan, dan sebagainya.

Sebagai pertukaran, Anda dapat mengaktifkan pilihan “Semasa menggunakan program” sementara Anda, baik, menggunakan program, dan kemudian beralih kembali ke “Tidak Pernah”.

“Ketika menggunakan program” memberikan Facebook akses ke lokasi Anda hanya ketika program ini atau fungsinya terlihat di layar. “Dengan cara ini Facebook membantu orang mencari tempat, berbual dengan rakan, dll.”, Membaca keterangan.

Ingatlah bahawa ada kalanya Facebook telah mencuba tipu muslihat kotor untuk menyimpan aplikasinya dalam memori sehingga ia berjalan di latar belakang walaupun anda tidak menggunakannya.

Untuk memastikan seratus persen, pilih “Tidak Pernah” dalam tetapan lokasi.

Kami harap siaran ini dapat membantu.

Sekiranya anda mempunyai muslihat sendiri untuk mengurangkan penggunaan kuasa aplikasi Facebook, silakan membagikannya dalam komen.

Rate article
Laman web mengenai telefon pintar, arahan, petua, penilaian.
Add a comment